Wanneer overtreedt je de wet (niet)?
Wil je je eigendommen beschermen? Kies dan voor een manier die het minst inbreuk maakt op de privacy van andere mensen. Zo overtreed je de wet niet.Het hangt van de situatie af of je in overtreding bent.
Het gaat erom: Met welk doel je een camera plaatst. Of een (bepaald type) camera noodzakelijk is om dit doel te bereiken.
Wat je met de beelden doet, bijvoorbeeld of je ze deelt en hoe lang je ze bewaart.Of de camerabeelden goed beveiligd zijn (dit gaat nogal eens mis).Of en hoe je gefilmde mensen informeert. Dat gefilmde mensen rechten hebben, zoals het recht op inzage en correctie.
Wat mag je in beeld brengen?
De wetgeving klinkt misschien een beetje vaag. Heel belangrijk is de vraag wat er echt nodig is om jouw huis te beschermen. In jargon: is er een 'gerechtvaardigd belang'? Is het voor de bescherming van je huis niet echt nodig is om andermans terrein of de openbare weg in beeld te brengen? Doe dat dan ook niet. Hetzelfde geldt voor de opslag van beelden waarop personen herkenbaar in beeld zijn. Is het voor de bescherming van je huis niet echt nodig om beelden (langere tijd) op te slaan? Doe dat dan ook niet.
Let op: dit geldt bijvoorbeeld ook voor beelden van nummerborden van auto's. Die kun je herleiden naar een persoon.
Tip: Bij veel beveiligingscamera's kun je detectiezones instellen. Je stelt dan in welk deel van het beeld gebruikt moet worden voor bewegingsdetectie. Ook zijn er nu camera's waarbij je 'privacyzones' kunt instellen. Dat deel van het beeld wordt niet opgenomen en blijft zwart.