Type Beveiligingscamera's

IP-camera

Een IP-camera dankt zijn naam de afkorting IP van internet-protocol. Een IP-camera verstuurt beelden via het internet(-protocol). Zo kun je ze bekijken op je smartphone of computer.

Wificamera

Een wificamera is een IP-camera die een wifiverbinding gebruikt om beelden door te sturen. Je hebt hierdoor geen fysieke internetkabel nodig. Handig wanneer je de camera gebruikt waar geen internetkabel is, zoals in of bij een schuur of zolder.

Het nadeel is dat een wifisignaal verstoord kan worden door zogenoemde 'wifijammers'. Dan kan de camera geen beeld doorgeven.

Helemaal draadloos is het pas als je een wificamera hebt met batterijen. Nadeel is dan wel dat je die moet opladen of vervangen.

PTZ-camera: Pan, Tilt, Zoom

Een PTZ-camera kun je op afstand draaien (Pan) en kantelen (Tilt). Ook kun je op het beeld in- en uitzoomen (Zoom). Zo kun je vanaf je smartphone of laptop echt rondkijken op de plek waar de camera hangt.

Cloudcamera

Een cloudcamera is een IP-camera met een cloudopslagfunctie. Hierdoor hoef je niet zelf voor een opslagapparaat te zorgen. Bijvoorbeeld SD-kaart of NAS. De beelden worden opgeslagen in de cloud en niet op de camera zelf. Voordeel is dat je gewoon toegang tot de beelden blijft houden. Ook als je camera stuk gaat.

Dome-camera

Camera's die weggewerkt zijn in een bol. Je ziet ze op allerlei plekken, meestal aan een plafond. Ze worden dome-camera's genoemd. Vaak zijn ze waterdicht en kun je ze buiten gebruiken.

Indoor/Outdoorcamera

Het verschil tussen een indoorcamera voor gebruik binnenshuis en een outdoorcamera voor gebruik buitenshuis, zit vooral in het stof- en waterdicht zijn van de buitencamera. Beide categorieën komen in vele soorten en maten. Niveaus van waterdichtheid:

• Plensdicht (IP44 of IP54)
  • Spatwaterdicht (IP65)
  • Waterbestendig (IP66)
  • Dompeldicht (IP67)

Full HD - UHD IP-camera

HD staat voor high definition en slaat op de beeldkwaliteit. Full HD (met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels) is momenteel een veelgebruikte standaard voor IP-camera’s. Beveiligingscamera's met UHD (Ultra High Definition) zijn er ook steeds meer.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Helaas is dit niet altijd zo. De kwaliteit van de lens, de gebruikte cameratechniek en de verwerking van de data hebben ook een groot effect op de scherpte van de beelden.

Infraroodcamera

Deze camera’s zijn uitgerust met infrarood verlichting, waardoor ze nachtzicht hebben. Hierdoor kunnen ze ’s avonds en ’s nachts ook heldere beelden opnemen.

Wil je een beveiligingscamera gebruiken voor inbraakpreventie in een onverlichte omgeving? Dan is dit een camera-eigenschap die handig voor je is.