voor hulp bij vragen over uw VMS, Cloud en ICT
Open navigation

Beveiligingscamera's en privacy

Een beveiligingscamera  met camera plaatsen wordt steeds makkelijker. Maar hoe zit het eigenlijk met privacy? Wat mag je wel en niet in beeld brengen? En nog belangrijker: mag je de beelden opslaan? Zorg dat je de privacywetgeving niet overtreedt. 


Privacywetgeving overtreden

Als je buren een beveiligingscamera op jouw tuin richten, vind je dat waarschijnlijk niet prettig. Je wilt niet bij de Rijdende Rechter belanden omdat je de tuin van de buren filmt.

Ook met een slimme deurbel is de kans groot dat je de privacywetgeving overtreedt. Sommige gemeenten promoten dit soort deurbellen, terwijl je de openbare ruimte niet zomaar mag filmen.

Vermoed je dat iets in strijd is met de privacywet? Dan kun je bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht indienen. Je kunt de AP ook raadplegen of tippen.


Wanneer overtreedt je de wet (niet)?

Wil je je eigendommen beschermen? Kies dan voor een manier die het minst inbreuk maakt op de privacy van andere mensen. Zo overtreed je de wet niet.

Het hangt van de situatie af of je in overtreding bent. Het gaat erom:

  • Met welk doel je een camera plaatst.
  • Of een (bepaald type) camera noodzakelijk is om dit doel te bereiken.
  • Wat je met de beelden doet, bijvoorbeeld of je ze deelt en hoe lang je ze bewaart.
  • Of de camerabeelden goed beveiligd zijn (dit gaat nogal eens mis).
  • Of en hoe je gefilmde mensen informeert.
  • Dat gefilmde mensen rechten hebben, zoals het recht op inzage en correctie.

Wat mag je in beeld brengen?

De wetgeving klinkt misschien een beetje vaag. Heel belangrijk is de vraag wat er echt nodig is om jouw huis te beschermen. In jargon: is er een 'gerechtvaardigd belang'?

Is het voor de bescherming van je huis niet echt nodig is om andermans terrein of de openbare weg in beeld te brengen? Doe dat dan ook niet. Hetzelfde geldt voor de opslag van beelden waarop personen herkenbaar in beeld zijn. Is het voor de bescherming van je huis niet echt nodig om beelden (langere tijd) op te slaan? Doe dat dan ook niet.

Let op: dit geldt bijvoorbeeld ook voor beelden van nummerborden van auto's. Die kun je herleiden naar een persoon.

Tip: Bij veel beveiligingscamera's kun je detectiezones instellen. Je stelt dan in welk deel van het beeld gebruikt moet worden voor bewegingsdetectie. Ook zijn er nu camera's waarbij je 'privacyzones' kunt instellen. Dat deel van het beeld wordt niet opgenomen en blijft zwart.


Voorbeeld: winkeldiefstal

Een winkelier heeft camerabeelden van een winkeldiefstal. Hij deelt ze met de politie als bewijs. Er komt een strafzaak of een civielrechtelijk geding. Nadat zo'n zaak onherroepelijk is geworden, mag de winkelier de beelden niet langer bewaren. De zaak is dan afgehandeld, dus het is niet echt nodig om de beelden te bewaren.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.